Учителите са в стачна готовност заради заплащането и финансирането на системата. Учителят

...
Учителите са в стачна готовност заради заплащането и финансирането на системата. Учителят
Коментари Харесай

Учителите са гневни на Асен Василев, остават в стачна готовност

Учителите са в протестна готовност заради заплащането и финансирането на системата. Учителят е един пиедестал и една икона и не може да се приказва по този начин за него - че бил с дупки. Това съобщи ръководителят на профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа " Юлиян Петров пред bTV относно думите на някогашния вицепремиер и финансов министър Асен Василев, че учителите вървят със скъсани чорапогащници с дупки.

Той уточни, че образованието в действителност е недофинансирано, но това, което е обидило учителите, е неприемливото установяване на една общественост и една специалност - със скъсани чорапогащници. Много са случаите на сходно говорене към българските учители и набра скорост един подобен вид държание. За учителите това не е обикновено, възможно и после да се чака българското общество да стане по-възпитано и положително, разяснява Петров.

Той увери, че има задоволително стимулирани учители, само че системата и националната политика няма задоволително лостове и принадлежности да ги задържа. 70% от младите учители даже не устоят и първата година в учителската специалност. Учителите са гневни поради отношението на институциите, родителите и политиците по отношение на тях.

Юлиян Петров съобщи, че много неща би трябвало да се трансформират в системата на образованието - финансиране на образованието, да се промени класната стая в европейски вид и да се понижи броят на учениците в една стая. Ситуацията в българската класна стая е, че липсва респектът към учителя, ред и дисциплинираност в класната стая, а би трябвало да се съблюдава учебният устав, уточни той.

Петров добави, че служебното държавно управление не може да направи промяна в междинното обучение, само че е по-важно да има народен консенсус, че нещата в учебно заведение би трябвало да бъдат подредени и да се съблюдава правилникът. Трябва да се кове ред и дисциплинираност в учебните заведения, настоя ръководителят на профсъюз " Образование ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР